-->

Resepi Talam Sekoteng by Wan Muhammad Syafiq



Lapis Bawah

Bahan-Bahan (1/2 adunan):loyang 6"X6"

25 gm sekoteng (rebus & toskan) (Naz guna 50 gm sekoteng-biar nampak banyak dalam lapisan ni)
(Kalau tak ada sekoteng, boleh guna sengkuang cina yang direndam dengan pewarna pink, menurut kata Chef Asma)

(*)
-75 gm tepung beras
-125 ml santan pekat
-225 ml air [ ganti santan cair ]
-1/2 tbsp Tepung Hoen Kwe(putih)
-75 gm gula kastor [ aku letak 60gm ]
-1/2 tsp garam

Lapis Atas

-75 gm tepung gandum
-1/2 sudu makan tepung hoen kwe putih [ ni aku tambah ]
-150 gm gula kastor [ aku letak 120 ]
-1-3 biji telur
-125 ml santan pekat
-250 ml air [ ganti santan cair ]
-1/4 tsp garam
-3/4 tsp perisa rose (Naz guna 3/4 tsp esen rose dan beberapa titis pewarna pink )
-1/3 sudu teh esen vanila [ aku tambah ]

Lapis Bawah

Bahan-Bahan ( resepi asal ): loyang 10"X10"X2"@3"

50 gm sekoteng (rebus & toskan)
(Kalau tak ada sekoteng, boleh guna sengkuang cina yang direndam dengan pewarna pink, menurut kata Chef Asma)

(*)
-150 gm tepung beras
-250 ml santan pekat
-450 ml air
-1 tbsp Tepung Hoen Kwe(putih)
-150 gm gula kastor
-1 tsp garam

Lapis Atas

150 gm tepung gandum
300 gm gula kastor
5/3/2 biji telur
250 ml santan pekat
500 ml air
1/2 tsp garam
1 1/2 tsp perisa rose

CARANYA: Kat Sini



Resep Populer

Followers